01 - Park U Čeňku

Projekt Parku U Čeňku vznikl na počátku nového milénia z iniciativy bývalého náměstka primátora hlavního města Prahy Jana Bürgermeistera, starosty městské části Praha – Dolní Počernice Zbyňka Richtera a starosty městské části Praha 14 Miroslava Froňka. Území mezi Dolními Počernicemi a sídlištěm Černý Most má obrovský potenciál pro aktivní využití volného času obyvatel obou městských částí, ale i obyvatel celého hlavního města. Bez velkého váhání byla zahájena potřebná vstupní jednání, byla zadána architektonická studie, proběhla řada jednání zainteresovaných osob. Projekt se dostal do fáze územního řízení, avšak pro nedostatek finančních prostředků byla jeho realizace zahájena až v roce 2007. Pro park bylo vyčleněno území o rozloze cca 120 hektarů, které je situováno z větší části v katastru Dolních Počernic, a je součástí přírodního parku Klánovice – Čihadla. Pro realizaci projektu bylo důležité, že po celou dobu realizace, byl projekt vnímán vedením hlavního města Prahy jako smysluplný a byl zařazen do Programového prohlášení Rady hlavního města Prahy.

Architektonická studie parku byla zpracovaná Ing. Janem Mayerem a projektovou dokumentaci zpracovala společnost D-PLUS PROJEKTOVÁ A INŽENÝRSKÁ a.s.

Park je navržen, aby umožnil rekreaci a sportovní vyžití všem věkovým kategoriím obyvatel. Severní část parku, přiléhající k sídlišti Černý Most, je určena pro sportovní vyžití a odpočinek s řadou hřišť a víceúčelových ploch. Jižní část, přiléhající k Dolním Počernicím, zachovává přírodní krajinný ráz území. Součástí návrhu jsou nové cyklostezky, naučné stezky, stezky pro in-line brusle, hipostezky a stezky pro pěší. Pro piknik a relaxaci na louce jsou určeny plochy trávníků kolem terénního valu. Předpokládá se realizace fit parku v lokalitě, která patří do Dolních Počernic.

V části s intenzivní parkovou údržbou je hlavním cestou zdvojená komunikace s asfaltovým povrchem, vedoucím od západu k východu po severní hraně parku. Tato komunikace, zakončená smyčkami pro snadný návrat, slouží i pro in-line bruslení, souběžně s ní vede cesta pro pěší.

Kruhové prostranství parku, umístěné v severní části parku, je řešeno jako víceúčelová plocha pro sezónní a veřejné akce. Bylo zde vybudováno také dětské hřiště. V další etapě vznikne přírodní amfiteátr, který bude odcloněn od jiných částí parku a bude vhodný pro konání divadelních představení, zábavných pořadů a koncertů. Víceúčelové travnaté hřiště bude určeno pro míčové hry. Pro seniory jsou navrženy venkovní cvičební systémy složené z prvků, které lze nainstalovat blízko sebe v omezeném prostoru nebo podél stezek a komunikací. Jižně od travnaté plochy hřiště bude umístěno robinsonádní hřiště, které je určeno starším školním dětem a mládeží. Dětské hřiště je určeno mladším dětem, minigolf nabídne vyžití starším dětem a dospělým, a hřiště na petanque uvítají lidé všech věkových kategorií.

Mezi hranou sídliště Černý Most a rybníkem Martiňák by měl, v budoucnu, vzniknout tenisový areál s klubem a restaurací a čtyřmi antukovými kurty. Cyklokrosová trať, i pro náročné sportovce, bude vybudována na terénních valech, které budou v zimním období sloužit jako svah pro sáňkování a zimní radovánky.

Realizace projektu je řešena etapovitě. 1. etapa jižně od sídliště Černý Most, byla v roce 2018 z velké části dokončena. V části spadající do 3. etapy, která je situována mezi rybníkem Martiňák a zástavbou Dolních Počernic, byly provedeny rozsáhlé výsadby stromů, vybudována cestní síť, a v budoucnu bude vybudováno workoutové hřiště. U rybníka Martiňák byla navršena homole z přebytečné zeminy, která byla z části osazena, pro zpestření terénu, pískovcovými kvádry. V zimním období může být území využíváno pro běh na lyžích a terénní valy k sáňkování a zimním sportům. Dalšímu pokračování v budování parku, západním směrem, zatím brání nevyřešené majetkové vztahy a nedokončená projektová dokumentace.

Projekt byl v prvopočátku financován z podpory evropských strukturálních fondů, financování dalších částí projektu převzalo hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Praha.

V těsném sousedství, na východ od Parku U Čeňku, bylo vybudováno 18 jamkové golfové hřiště, jižně se pak nachází další parková plocha s geologickou zahradou a jihozápadním směrem je umístěn sad a přírodní rezervace V Pískovně. Po svém dokončení bude park
U Čeňku jednou z největších parkovou plochou v Praze, dokonce větší než pražská Stromovka.

Adresa: 
Park U Čeňku Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 50.6112" N, 14° 34' 36.4692" E
CZ

Mapa naučné stezky