06 - Socha sv. Jana Nepomuckého, nové pojetí

Nová socha svatého Jana Nepomuckého je umístěna u mostu přes Rokytku, na kterém, do roku 1918, stála původní barokní socha světce v klasickém barokním provedení. V minulosti byla socha, z politických důvodů, naštěstí šetrně, přemístěna k místnímu kostelu, a na tomto místě stála až do počátku nového tisíciletí. Zub času a působení vandalů však sochu natolik poničil, že byla od kostela odstraněna a umístěna v depositu dolnopočernické radnice. Vedení městské části dlouho usilovalo o její obnovu, avšak nakonec bylo rozhodnuto o zhotovení zcela nové sochy v novém, netradičním pojetí. Realizace a financování vzniku nového uměleckého díla získalo podporu ze strany hlavního města Praha. Umístění nové netradiční sochy světce v Dolních Počernicích bylo výsledkem usilovné snahy RNDr. Igora Němce, tehdejšího člena Rady hlavního města Prahy a starosty městské části Praha – Dolní Počernice Zbyňka Richtera. Autorkou nové sochy je akademická sochařka Ellen Jilemnická. Dílo je zhotoveno z božanovského pískovce a je sesazeno ze čtyř částí, které stojí na betonovém základě. Slavnostní odhalení sochy se uskutečnilo 24. října 2004 za účasti veřejnosti i vedení městské části Praha – Dolní Počernice, představitelů vedení hlavního města Prahy a osobností kulturního života. Umístění i nové pojetí sochy sv. Jana Nepomuckého mělo příznivý ohlas nejen u veřejnosti, ale též v uměleckých kruzích. Celý akt byl příznivě komentován v denním tisku i v odborných časopisech.

Co řekli o soše?

Ellen Jilemnická, autorka díla

Základní kompozice sochy je koncipována jako linie, vznášející se k nebi. Protáhlý tvar znázorňuje pokoru a odevzdání se Bohu. Sokl je vytvořen jako vodní síla, vlna, která vydává ducha k nebi. Celá plastika je stylizována do základních tvarů a působí trochu kubisticky. Kříž je pouze křížem bez Ježíše a ruce, které jej objímají, jsou převedeny až do plochy. Svatozář je pojednána zkoseně, v každém ohnutí je jedna hvězda. Toto střídání modelací sochy by mělo působit tím základním, čím svatý Jan byl, a to je pokora, láska, čest a věrnost. Jak to tvarově vyjádřit a při tom neopomenout figurální pojetí se základními atributy?

Tady je moje zpracování z roku 2004.

Doc. PhDr. Jiří Tomáš Kotalík, CSc., český historik umění a teoretik architektury

Svatý Jan Nepomucký Ellen Jilemnické je navýsost současný, odpovídá době svého vzniku v branách jedenadvacátého století, ale zároveň svým hmotovým tvarováním připomíná slavnou dobu Santiniho barokní gotiky a českou avantgardu, která z ní od nástupu kubismu intenzivně čerpala. Schopnost pracovat s monumentálním měřítkem, prostorovou skladbou a promýšlet proporce a tvar soklu i dynamické zasazení komplexního díla do kontextu místa patří k charakteristikám nejenom této práce, ale obecně i sochařského díla Ellen Jilemnické.

Městské části Praha – Dolní Počernice patří poděkování za to, že dala příležitost vzniku nového díla a podtrhla tak i význam tradic a místa sochy svatého Jana Nepomuckého v rámci obce.

RNDr. Igor Němec, bývalý český politik, radní pro oblast kultury hlavního města Prahy

Vznik šestnáctého zpodobení Jana z Nepomuku byl započat poněkud prozaicky v mé kanceláři, kde jsme rokovali o znovuvzkříšení jeho původní barokní podoby s panem starostou Richterem. Vznikl tak nápad vytvořit nové, moderní zpodobení tohoto světce a přispět tak k tradici tohoto kultu i současným pohledem.

Adresa: 
Socha sv. Jana Nepomuckého, nové pojetí Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 18.6036" N, 14° 34' 37.4736" E
CZ

Mapa naučné stezky