13 - Bývalý pivovar

Podle dostupných pramenů se v Dolních Počernicích začalo vařit pivo již v 16. století. Avšak teprve v roce 1751 zde tehdejší majitel panství Václav Klement von Saltza, svobodný pán ze Saltzy, nechal postavit podél náhonu starého mlýna, při hraně parku za kostelem, dnešní protáhlé pozdně barokní pivovarské stavení. Následné velké stavební akce probíhaly v pivovaru od roku 1855, ve kterém panství zakoupila hraběnka Elisabeth Dercsényi.
V období největšího rozkvětu, před 1. světovou válkou, pivovar produkoval průměrně devět várek týdně a zásoboval 28 hospod v Praze, a řadu dalších v okolí Počernic. Nájemcem pivovaru se stal, kolem roku 1915, Václav Batěk, první starosta tělocvičné jednoty Sokol.
V roce 1928 prodali Dercsényiové dolnopočernický velkostatek s pivovarem hlavnímu městu Praha. Provoz pivovaru byl ukončen v roce 1936.

V 60. letech minulého století se v objektech pivovaru a mlýna usídlil Státní statek Praha.

Jeho interiéry byly přebudovány na skladové prostory, opravny zemědělských strojů a kancelářské prostory. Nové využití objektů sebou přineslo i řadu necitlivých stavebních úprav, které se negativně promítly do historického vzhledu budov. Bylo přistavěno i několik nových objektů, které podtrhovaly necitlivost tehdejších stavebních zásahů. Za všechny je možné jmenovat stavbu dílen v západní části areálu, čerpací stanici pohonných hmot, mycí rampu pro nákladní automobily a další provozní a skladové prostory. Interiéry byly poničeny necitlivě vedenými inženýrskými sítěmi, hrubou opravárenskou činností, skladovou technologií a umístěním kotelny na tuhá paliva ve dvou ledových sklepích.

Hlavní stavební dispozice budov však byly částečně dochovány (klenby, římsy, ostění oken, sloupy a zejména prostory ledových sklepů), které se nacházejí pod severním traktem pivovaru. Sklepy již dávno neslouží své funkci, ale pohled na ně je dodnes úchvatný.

Na objekt pivovaru byl zpracován stavebně historický průzkum SURPMO, a.s. (Státní ústav pro rekonstrukci památek měst a obcí), na jehož základě byly postupně uváděny jednotlivé části objektu do původního stavu. Pivovar je součástí kulturní památky areálu zámku v Dolních Počernicích, a proto veškeré stavební úpravy byly a jsou prováděny pod dohledem Národního památkového ústavu Praha a odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy.

Významnou součástí rekonstrukce areálu byla sanace nádvoří, ze kterého byly odstraněny nevhodné stavby, bylo opraveno oplocení, vjezdy, povrch nádvoří, byly položeny nové inženýrské sítě, odstraněny ekologické zátěže. Na celém nádvoří byla nově vysazena zeleň. Celá rekonstrukce nádvoří probíhala za finanční podpory strukturálních fondů Evropské unie a byla ukončena v roce 2008.

Rekonstruovaný bývalý pivovar byl uveden do provozu 23. 6. 2007. V letech 2014–2017 se podařilo ve spolupráci s nájemcem Počernický pivovar (PDDP s.r.o.) velmi citlivě rekonstruovat další objekty a prostory, které dnes slouží jako minipivovar s restaurací a venkovní zahrádkou. V traktu nad ledovými sklepy bylo vybudováno nové fitness centrum při zachování původních působivých stavebních prvků. Všechny budovy a nádvoří bývalého pivovaru čp. 3 a mlýna čp. 2 jsou součástí kulturní památky zámek čp.1, a těší se velké pozornosti a oblibě obyvatel Dolních Počernic a jejich návštěvníků.

Adresa: 
Bývalý pivovar Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 18.564" N, 14° 34' 50.4336" E
CZ

Mapa naučné stezky