14 - Socha sv. Jana Nepomuckého, barokní pojetí

Svatý Jan Nepomucký žil v letech 1340-1393. Informace o těchto datech se rozcházejí, a není tedy možné určit přesná data života světce.

Narodil se v Pomuku – dnešním Nepomuku, byl generální vikář pražské diecéze a mučedník katolické církve, jeden z českých zemských patronů.

Během svého života působil jako veřejný notář, byl oltářníkem u sv. Erharda a sv. Otilie ve svatovítském kostele. Mezi lety 1383 a 1387 studoval církevní právo na Padovské univerzitě a studium ukončil jako doktor dekretů. Vrátil se roku 1387 a vyměnil svoje oltářnictví za místo kanovníka u sv. Jiljí, o dva roky později se stal kanovníkem a advokátem vyšehradské kapituly.

V září 1389 byl jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa.

Kvůli velkému západnímu schizmatu (Velké schizma /někdy uváděno též jako Západní schizma/ označuje rozkol v Rané neboli Prvotní církvi, který vyústil v rozdělení církve na dvě větve; dnešní tzv. Západní (tj. katolickou) a na ní navazující církevní směry vč. protestantských a tzv. Východní (tj. pravoslavnou čili ortodoxní). Obvykle se schizma datuje od roku 1054) vzniklo nepřátelství mezi českým králem Václavem IV. a arcibiskupem Jenem z Jenštejna.

Dne 20. března 1393 se brzo ráno sešel král Václav IV. s arcibiskupem Jenem z Jenštejna. Po krátké hádce nechal král zajmout čtyři muže z arcibiskupova doprovodu, Jana z Pomuka, Mikuláše Puchníka, míšeňského probošta Václava Knoblocha a laika arcibiskupského hofmistra Něpra z Roupova. Ti byli vyslýcháni na Pražském hradě, poté na Staroměstské radnici, kde byl posléze držen Něpr, a ostatní byli přesunuti do staroměstské rychty (dnes dům č. 12 na rohu ulic Rytířské a Na Můstku), kde byli mučeni. Jan zemřel během tohoto mučení, ostatní byli propuštěni. Okolo deváté večer pak bylo jeho tělo svrženo z dnešního Karlova mostu do Vltavy. Až do průzkumů tělesných pozůstatků antropologem Emanuelem Vlčkem se předpokládalo, že Jan zemřel utonutím, Vlček objevil poranění hlavy, která vznikla pravděpodobně při mučení a vedla ke smrti ještě před svržením do řeky (zdroj Wikipedie, otevřená encyklopedie).

Po smrti Jana z Pomuku je vyslovováno v českých dějinách mnoho domněnek o jeho životě

i smrti. V roce 1683 byla na Karlově mostě vztyčena socha Jana Nepomuckého od Jana Brokoffa.

Po vzniku Československé republiky dochází v letech 1919-1920 k vlně ničení nepomucenských památek, kterými byla, a dodnes je poseta celá Česká republika.

Sv. Jan Nepomucký je dnes uctíván po celém světě, zejména v Bavorsku a zemích Latinské Ameriky. Je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních pohromách. Sochy většinou obměňují zpodobení Brokoffovo – kněz v rochetě, s biretem na hlavě a pěti hvězdami kolem ní, v ruce držící kříž, případně též palmovou ratolest. Všechny tyto atributy mají svůj význam.

Kult sv. Jana Nepomuckého je nerozlučně spojen s českým barokem, ve kterém patřil k nejvýznamnějším světcům. Je zemským patronem Čech a Bavorska. Se stovkami kaplí a kostelů, zasvěcených sv. Janovi Nepomuckému se setkáváme nejen u nás, ale i za hranicemi.

Svatojánské sochy patří k typickým atributům tradiční české krajiny. Najdeme je zejména na mostech, ale i na dalších místech.

Nejinak tomu je i v Dolních Počernicích, kde jsou umístěny hned 3 sochy sv. Jana Nepomuckého. Jednu v moderním pojetí na tradičním místě u mostu přes Rokytku, druhou, v barokním pojetím zde a třetí, malá dřevěná soška se nachází v depozitu Úřadu městské části Praha – Dolní Počernice.

Slavnostní odhalení sochy sv. Jana Nepomuckého

Slavnostní akt byl stanoven na den 25. 10. 2010. Akce byla spojena s oslavami 92. výročí založení Československa, které městská část Praha – Dolní Počernice každoročně pořádá.

Socha byla umístěna v místech kulturní památky Zámek – areál č.p.1, konkrétně pak v nádvoří bývalého pivovaru č.p. 3, v těsném sousedství kostela Nanebevzetí panny Marie v Dolních Počernicích.

Umístění sochy bylo zvoleno v návaznosti na předchozí stavební úpravy nádvoří pivovaru mezi obloukové schodiště, které propojuje zámecký areál s areálem kostela.

Byla pořízena kopie sochy původní, kterou zhotovila společnost Kamenosochařství & restaurátorství Bohumil Pánek a byla instalována na nádvoří bývalého pivovaru. Významnou událostí při slavnostním odhalením sochy, byla přítomnost kardinála římskokatolické církve Dominika Duky, který přijal pozvání a po svém projevu novou sochu také vysvětil.

Adresa: 
Socha sv. Jana Nepomuckého, barokní pojetí Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 17.6856" N, 14° 34' 48.522" E
CZ

Mapa naučné stezky