15 - Kulturní centrum pivovar

Původní projekt „Společné kulturní centrum městských částí Praha – Dolní Počernice a Praha 14“ byl předložen v roce 2005 a získal finanční podporu ze strukturálních fondů Evropské unie. Městská část Praha – Dolní Počernice tak navázala na první projekt podpořený z finančních zdrojů Evropské unie – Vybudování přírodního amfiteátru.

Budova bývalého pivovaru čp. 3 byla velmi poškozena neadekvátním využíváním v období minulého režimu, o čemž svědčí dobová fotodokumentace, uschovaná v archivu MČ a pro ukázku umístěná i na této tabuli. Koncepce vybudování společenského a kulturního centra se ukázala jako velmi opodstatněná, a byla podpořena silným strategickým partnerem – Městskou částí Praha 14.

Hlavním cílem projektu bylo vybudování důstojného, a tolik potřebného prostoru, který by vytvořil vhodné podmínky pro pořádání kulturních a společenských akcí, zaměřujících se na  obyvatele městské části Praha – Dolní Počernice a sousední velké sídlištní městské části Praha 14. Dalšími sledovanými přínosy bylo zahájení komplexní revitalizace zámeckého parku, rekonstrukce souboru památkově chráněných objektů v historickém jádru Dolních Počernic, celkové zatraktivnění městské části a její otevření novým zajímavým akcím a aktivitám.

V rekonstruovaném objektu vznikla řada prostor, které jsou využitelné pro nejrůznější příležitosti (divadelní sál, společenský sál, trámový sál, klubové prostory, výstavní prostory, kancelářské prostory a sociální zázemí.) Projekt zaznamenal velkou změnu v průběhu realizace, a to potřebu vybudování gastronomického zařízení pro zlepšení udržitelnosti projektu, posílení kapacity sociálních zařízení a zázemí objektu a nutnost budoucího propojení rekonstruovaného objektu s ledovými sklepy a dalšími unikátními prostorami, které jsou situovány v protilehlém traktu areálu bývalého pivovaru. I přes tento významný zásah, který zapříčinil nejen stavební změny, ale také změny ve financování a legislativě projektu, se podařilo celý projekt úspěšně dokončit v původně plánovaném termínu včetně vybudování Restaurace Léta Páně.

Prostory bývalého pivovaru jsou velmi atraktivní, podpořené blízkostí přírodního amfiteátru a dalších, již uskutečněných úprav historického centra MČ, celého areálu zámku s jednotlivými objekty. Byl tak vytvořen zcela ojedinělý komplex nejen v městské části Praha – Dolní Počernice, ale v celém hlavním městě.

Celý objekt má bezbariérové řešení.

Architektem projektu byl Ing. arch. Miroslav Kopáček.

Stavbu realizovala společnost FASS, s.r.o. ze Žďáru nad Sázavou.

Výstavba trvala téměř 2 roky (od října roku 2005 do června roku 2007). Celkový rozpočet projektu byl více než 27 mil. Kč a na jeho financování se podílela Evropská unie, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, hlavní město Praha a městská část Praha – Dolní Počernice. Díky podpoře těchto institucí a kvalitní práci realizačního týmu projektu mohl být rekonstruován historicky cenný a zajímavý objekt s víceúčelovým využitím, který si okamžitě po svém dokončení, získal oblibu jeho návštěvníků. Po skončení pětileté povinné udržitelnosti projektu byl celý areál pivovaru a mlýna v roce 2012 pronajat společnosti PDDP, s.r.o. (Panský dvůr Dolní Počernice), která zde zachovala původní záměr využití. Společnost dokončila také úpravu podzemních prostor, včetně spojovací chodby s protějším objektem areálu pivovaru, ve kterém byla v roce 2016 vybudována pivnice s malým pivovarem, takže v současné době slouží objekt svému původnímu účelu.

Adresa: 
Kulturní centrum pivovar Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 17.1528" N, 14° 34' 50.0844" E
CZ

Mapa naučné stezky