24 - Kočičí hrádek

Kočičí hrádek a další umělecká díla v zámeckém parku v Dolních Počernicích byla vytvořena v letech 1987-1989. V té době se politické vedení Dolních Počernic rozhodlo, že zámecký park bude pojmenován podle významného tělovýchovného funkcionáře a zakladatele Federace dělnických tělocvičných jednot (FDTJ, založena v roce 1921) Jiřího Františka Chaloupeckého. Na jeho počest byl již tehdy pojmenován tradiční přespolní běh „Memoriál Jiřího Františka Chaloupeckého“, jehož 25 ročníků organizovala místní Tělovýchovná jednota Sokol Dolní Počernice. Pro zlepšení stavu zámeckého parku, a také díky tomu, že tratě mládežnických kategorií, přespolního běžeckého závodu, vedly zámeckým parkem, který byl v 80. letech minulého století v neutěšeném stavu, bylo rozhodnuto o jeho úpravách a o nainstalování uměleckých děl. O vhodnosti jejich pojetí a umístění v zámeckém parku jsou dodnes vedeny odborné diskuse.

Projekt i realizace byly svěřeny Linhartově nadaci, v čele s Ing. Janem Mayerem, který oslovil své kolegy ze studií ke spolupráci. Bylo vytvořeno několik návrhů na úpravu francouzské části parku, které nebyly nerealizované, vyjma dvou mostků, které jsou v tzv. francouzské části parku doposud. V anglické části parku byl upraven vzhled mostků a byl vybudován tzv. Kočičí hrádek.

Tehdejší mladí umělci, kteří vytvářeli uvedené artefakty, jsou dnes uznávanými osobnostmi ve svém oboru, a tak se Dolní Počernice mohou chlubit jejich díly z počátků jejich tvorby. Zub času, a bohužel ve značné míře i působení vandalů, však na většině uměleckých děl zanechal své stopy. Prostřednictvím naučné stezky se návštěvníci parku mohou seznámit s autory a jejich díly.

Nejznámějším z nich je významný grafik, ilustrátor, malíř a sochař František Skála, který je autorem kamenné pevnosti u jižní zdi zámeckého parku, nazývané Kočičí hrádek. Jeho nadčasové dílo je dodnes předmětem každodenních her dětí a nejinak tomu bude i v budoucnu, neboť hrádek je postaven celý z kamene a zdá se, že přetrvá věky.

Mostek se lvími hlavami je dílem dvojice autorů Stefana Milkova a Ivana Exnera. Lví hlavy byly vyrobeny z téměř nezničitelného laminátu, přesto byly vandaly uraženy.

Druhý mostek na hlavní přístupové cestě do parku je dílem Ing. arch. Petra Václavka. Když byly sesazeny jeho díly v jednolitý celek svítily na něm i dvě lucerničky. Bohužel části mostku byly později naházeny zničené do koryta Rokytky.

U provozní budovy zámku můžeme nalézt šroubovitý sloupek, který je dílem Romana Ťalského.

Před budovou zámecké oranžerie, po celé její délce, byla nainstalovaná pergola, která byla v roce 2005, a pak znovu 2019 upravena. Jejími autory jsou Jan Mayer a František Svoboda.

Hlavní vstupní vrata do parku u zámecké oranžerie navrhnul Ing. Jan Mayer s motivem „rákosí“.

Fontána ve francouzské části byla nedávno poničena a musela být odstraněna. Byla dílem Zdeňka Lhotského.

Městská část Praha – Dolní Počernice zahájila v roce 2018 třetí etapu revitalizace zámeckého parku, která se týkala převážně jeho francouzské části. Tato akce byla v roce 2020 dokončena a všechna umělecká díla byla opravena. Nová podoba francouzské části zámeckého parku zpříjemňuje život jeho návštěvníkům při chvílích odpočinku.

Adresa: 
Kočičí hrádek Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 10.9824" N, 14° 34' 41.9556" E
CZ

Mapa naučné stezky