10 - Památný strom

Významnou přírodní dominantou v Dolních Počernicích je starý rozložitý dub letní (Quercus robur), který se nachází v historickém jádru Dolních Počernic na soukromém pozemku č. 303 v ulici Národních hrdinů čp. 240. Tento unikátní jedinec úctyhodných rozměrů byl v roce 2001 vyhlášen odborem životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy pod číslem 49 památným stromem, a je jedním z nejmohutnějších stromů v hlavním městě.  Obvod jeho kmene, ve výšce 70 cm nad zemí, byl změřen na 595 cm. Strom dosahuje výšky 25 metrů a jeho koruna měří v průměru přes 25 metrů. Jeho stáří je odhadováno na 280 let.

Kmen tohoto dubu je poměrně krátký, na výšku měří necelý 1 metr. Jeho kosterní větve, které vyrůstají z kmene jsou však tak mohutné, že se s jejich rozměry nemůže měřit běžný strom podobného druhu.

 Veřejnost může tento nádherný a zdravý strom zahlédnout z ulice Národních hrdinů nebo z ulice K Čeňku. Jeho údržba podléhá předepsanému režimu, a též musí být respektováno jeho ochranné pásmo ve tvaru kruhu o poloměru 13 metrů. Je jen škoda, že majestátnost tohoto dubu se nemůže projevit v plné míře, neboť je umístěn uprostřed souboru obytných budov. I tak se Dolní Počernice mohou chlubit další přírodní zajímavostí. V zámeckém parku lze spatřit několik dalších dubů letních, které se svými parametry, k tomuto unikátnímu stromu přibližují.

Informace o unikátním jedinci, a dalších památných stromech na území hlavního města, je možno dohledat v publikaci Památné stromy Prahy, autor Pavel Kyzlík, rok vydání 2011. Pro Magistrát hl. m. Prahy vydala publikaci 1/43 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody, nakladatelství.

Adresa: 
Památný strom Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 20.8392" N, 14° 34' 43.608" E
CZ

Mapa naučné stezky