16 - Přírodní amfiteátr

Projekt „Vybudování přírodního amfiteátru v rámci rehabilitace zámeckého parku v Dolních Počernicích s podporou strukturálních fondů EU“ byl připraven již v roce 2004, a předložen
v 1. kole výzvy vyhlášené Regionální radou regionu soudržnosti Praha, v souladu s Jednotným programovým dokumentem pro Cíl 2 Regionu soudržnosti Praha. Městská část Praha – Dolní Počernice tak zahájila ojedinělou sérii projektů předložených, podpořených a realizovaných za finančního příspěvku ze strukturálních fondů Evropské unie.

Hlavním cílem projektu bylo vybudování zajímavého přírodního prostoru, který vytvoří podmínky pro pořádání kulturních a společenských akcí v městské části Praha – Dolní Počernice. Dalšími sledovanými přínosy bylo zahájení komplexní revitalizace památkově chráněného zámeckého parku, celkové zatraktivnění městské části a její otevření novým zajímavým akcím a aktivitám. Umístění amfiteátru bylo situováno k jižnímu průčelí bývalého pivovaru tak, aby pro účinkující i návštěvníky bylo k dispozici veškeré zázemí gastronomického a kulturního centra, které bylo navrženo právě v přilehlé budově bývalého pivovaru.

Nový amfiteátr byl citlivě začleněn do prostoru zámeckého parku a na jeho výstavbu byly použity tradiční materiály, které korespondují s rekonstrukcí Velkého počernického rybníka.

Zajímavým prvkem amfiteátru je vodní laguna, která vznikla rozšířením koryta odtoku mlýnského náhonu a nenásilným způsobem odděluje hlediště od jeviště. Později byla laguna zakryta dřevěným pódiem. Celý soubor má instalováno slavnostní osvětlení. Velmi působivá jsou bodová světla, která jsou zabudována v zemi, při vstupu do jednotlivých řad hlediště. Kapacita amfiteátru je 261 míst, včetně 4 míst pro handicapované. Bylo vybudováno jeviště, které je s dalšími prostorami zámeckého areálu, propojeno půlkruhovou rampou s dvěma můstky, klenoucími se přes vodoteč a uzavírající pohledově vodní lagunu.

Architektem projektu byla Ing. arch. Magdalena Dandová.

Stavbu realizovala společnost FASS, s.r.o. ze Žďáru nad Sázavou.

Výstavba probíhala po dobu 2 let (od listopadu roku 2004 do listopadu roku 2006). Celkový rozpočet projektu byl více než 11,5 mil. Kč a na jeho financování se podílela Evropská unie, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, hlavní město Praha a městská část Praha – Dolní Počernice. Díky podpoře těchto institucí a kvalitní práci realizačního týmu projektu vznikl krásný a zajímavý objekt s víceúčelovým využitím, ale také nové centrum společenského života Dolních Počernic. Ve vzniklém prostoru se ročně uskutečňuje řada kulturních, charitativních a společenských akcí, ale zájemci jej mohou využívat i pro firemní či soukromé akce. Dne 2. 12. 2006 byl přírodní amfiteátr slavnostně otevřen a slouží svému účelu do dnešních dnů.

Adresa: 
Přírodní amfiteátr Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 16.0584" N, 14° 34' 51.4236" E
CZ

Mapa naučné stezky