20 - Zámecký park, anglická část

Zámecký park, jehož rozloha je cca 7 ha, je součástí přírodní památky Počernický rybník. Nachází se v centru Dolních Počernic a je vymezen ulicemi Národních hrdinů, Ke hrázi a hrází Velkého počernického rybníka. Severní část parku lemuje soubor historických budov - čp.1 - zámek, čp.2 - mlýn, čp. 3 - pivovar, čp. 39 - zámecká oranžérie a nejvýznamnější památka v Dolních Počernicích-Kostel Nanebevzetí panny Marie.

Původní využití parku – bažantnice, se postupem času měnilo dle zásahů a záměrů jednotlivých majitelů zámku. Významné úpravy byly provedeny v první třetině 19. století, ve které byla bažantnice urbanizována, a to vložením podélné cestní osy, směřované na hráz rybníka a dvou příčných os do zalesněné plochy. Třetí osu pak tvořila hráz rybníka. Další zásahy byly provedeny v 70. letech 19. století, ve kterých byla zrušena pravidelná cestní síť, a bylo zjednodušeno členění teras při zámku. Posledními vlastníky zámeckého areálu byl uherský šlechtický rod Dercsenyiů (1857-1923). V roce 1923 přešlo vlastnictví zámeckého areálu na pražskou obec. Ta dala vysázet na terasách a ve vstupní části parku nevhodné jehličnany, které se ve zbytcích dochovaly dodnes. V roce 1987 zpracovali zahradní architekt Drahoslav Šonský a Ing. Jan Mayer projektovou dokumentaci obnovy parku,
a následně docházelo k etapové realizaci jejich návrhu. Impuls k úpravám, které probíhaly od roku 1987, měl politický podtext, neboť zámecký park měl být pojmenován podle tehdy vysoce ceněného zakladatele Federace dělnických tělocvičných jednot Jiřího Františka Chaloupeckého, jehož jméno tehdy neslo 25 ročníků přespolního běhu, konaného z větší části právě v zámeckém parku. V té době se počal vzhled parku zásadně měnit. Byly odstraněny náletové dřeviny a založena nová cestní síť včetně nových mostků a některých stavebních a uměleckých prvků. Ty byly dílem tehdy ještě málo známých umělců (skupina Tvrdohlaví), z nichž někteří jsou dnes významnými výtvarnými osobnosti, jako např. František Skála, který navrhl tzv. Kočičí hrádek při jižní zdi parku.

Přelom tisíciletí a nový pohled na využívání zámeckého parku „donutil“ vedení městské části k zásadnímu kroku. Vzhledem k dosavadním a vlastně nahodilým úpravám, byla zadána kompletní studie „Rehabilitace zámeckého parku“, kterou zpracovala Ing. arch. Magdalena Dandová. Studie byla podnětem pro zahájení projektových prací, které by daly zámeckému parku potřebný vzhled. Podstatné je, že navrhované úpravy byly vyprojektovány pod dohledem odboru památkové péče a odboru životního prostředí Magistrátu hlavního města Prahy, dále pak pod dohledem Národního památkového ústavu Praha a vedení městské části Praha – Dolní Počernice.

V projektové dokumentaci bylo dotvořeno stromové patro parku, přeměněna cestní síť dle původního členění z 19. století, navrženo osvětlení páteřních cest a vybudování přírodního amfiteátru.

Zámecký park v Dolních Počernicích byl hlavním městem Praha vyhlášen, jako jeden z mála v Praze, parkem II. kategorie (nutnost zajištění kvalitní péče o zeleň, finanční příspěvky od HMP na údržbu parku). Je v něm evidováno více jak 1 000 stromů, z nich zvláště soubor 27 dubů letních, je velmi cenný. Dále tvoří stromové patro převážně javor, lípa, jasan, habr, topol, bříza, olše, jírovec, vrba apod. V menší míře jsou zde zastoupeny jehličnany. Nejvyšší stromy dosahují výšky přes 30 metrů a obvody jejich kmenů přesahují 4 metry. Park je rozdělen na tzv. francouzskou a anglickou část. V současné době je park využíván zejména k rekreaci občanů Dolních Počernic, ale i obyvatel přilehlých městských částí. Konají se zde pravidelně sportovní a kulturní akce, které mají celopražský význam. Park je udržován městskou částí. Jeho provoz se řídí návštěvním řádem, který však bohužel někteří jeho návštěvníci nerespektují. V roce 2004 využila městská část Praha – Dolní Počernice možnosti čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie, a zahájila rehabilitaci zámeckého parku výstavbou přírodního amfiteátru. V roce 2007 byl z větší části revitalizován vodní systém parku. V roce 2015 byla zahájena 2. etapa rehabilitace parku, financována také z evropských strukturálních fondů, tentokrát v rámci Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost. Dle zpracované projektové dokumentace společnosti REINVEST spol. s.r.o. v roce 2018 byla zahájena 3. etapa revitalizace parku (francouzská část). Dnes je rehabilitace zámeckého parku dokončena a tvoří spolu s revitalizovaným Velkým počernickým rybníkem ojedinělý celek, který je vyhledáván občany Dolních Počernic a jejich návštěvníky k trávení volného času.

Adresa: 
Zámecký park, anglická část Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 9.0564" N, 14° 34' 52.5756" E
CZ

Mapa naučné stezky