21 - Přírodní park Klánovice – Čihadla

Tento významný krajinný celek je největším přírodním parkem na území hl. m. Prahy o rozloze 970 hektarů. Rozkládá se ve východní části Prahy na území městských částí Praha 14, Praha 20 (Horní Počernice), Dolní Počernice, Běchovice, Klánovice a Újezd nad Lesy. Základ přírodního parku tvoří pět zvláště chráněných území, jejichž předmětem ochrany jsou vodní a mokřadní biotopy (přírodní památka Velký počernický rybník a přírodní rezervace V Pískovně), a dále pak biotopy lesní (přírodní památka Xaverovský háj, přírodní rezervace Klánovický les a přírodní rezervace Cyrilov). Tři prvně jmenované přírodní oblasti se nacházejí v severní části území Dolních Počernic.

Charakteristickými prvky přírodního parku Klánovice-Čihadla jsou v jeho východní části lesní porosty, západní část území láká několika vodními plochami, především Kyjským rybníkem a Velkým počernickým rybníkem, dále rybníkem Martiňák a zatopenou bývalou pískovnou, která má v současné době statut přírodní rezervace. Na celém území se vyskytuje rozptýlená zeleň – aleje, břehové porosty, drobné remízky, případně ovocné sady. Celá lokalita přírodního parku je vhodná k aktivnímu trávení volného času Pražanů formou pěší, koňské a cyklistické turistiky.

Ulice Mladých Běchovic rozděluje lesní porosty přírodního parku na Xaverovský háj a Klánovický les.

Do Xaverovského háje vede několik značených turistických cest. V jeho centru se nachází hájovna, která je majetkem městské části Praha – Dolní Počernice. Lesní porost tvoří převážně dub letní, dub zimní, dub červený, lípa malolistá a habr obecný. Zastoupeny jsou i jehličnany, jejichž rozšiřování v této lokalitě však není doporučeno pro jejich nepůvodnost. Negativně působí na Xaverovský háj Pražský okruh, který jej ve východní části protíná, a také působení vandalů, kteří zde občas loví zvěř a kácejí vzrostlé stromy.

Klánovický les je souvislý lesní porost, který pokrývá většinu katastrálního území Klánovice. Vznikl v 17. století po zániku středověkých osad. Do výstavby železnice (1883) se v něm nacházela řada rybníků. Stromové patro Klánovického lesa tvoří převážně listnaté stromy, z nichž se nejčastěji vyskytují dub, bříza, buk, javor a další. Jehličnany jsou zde zastoupeny v menší míře, nejčastěji se vyskytuje borovice, smrk a modřín. Žije zde běžná lesní zvěř jako zajíci, srny, lišky a bažanti. Klánovický les byl ve třicátých letech minulého století znám i tím, že v něm bylo umístěno jedno z nejhezčích golfových hřišť ve střední Evropě. Na počátku padesátých let bylo golfové hřiště zrušeno, neboť golf byl považován za buržoazní sport. V současné době není při postoji samosprávy Klánovic vůle k obnově tohoto hřiště.

Naopak v Dolních Počernicích bylo pro zatraktivnění volnočasových aktivit vybudováno v území mezi Černým Mostem a Dolními Počernicemi nové, 18 jamkového golfové hřiště (2010), a byla zahájena výstavba rozsáhlého rekreačního parku „U Čeňku“.

Oblast klidu Klánovice-Čihadla je vymezena na západě Kyjským rybníkem, severovýchodním směrem tvoří její hranici zástavba sídliště Černý Most II, poté překračuje Pražský okruh a prochází dále nad nádržemi Svépravického potoka (rybníky Xaverovský a Biologický v Horních Počernicích). Do lokality patří Xaverovský háj a celý komplex klánovických lesů, severní část městské části 21 (Újezd nad Lesy), vymezená ulicí Starokolínská, vyhýbá se severní části Běchovic a jejich výzkumným ústavům, aby se pak po dotyku s Pražským okruhem stočila k Velkému počernickému rybníku a železniční trati, přičemž těleso trati tvoří hranici oblasti klidu až k území starých Kyjí.

Adresa: 
Přírodní park Klánovice – Čihadla Praha - Dolní Počernice
Česká republika
50° 5' 13.4448" N, 14° 35' 10.4604" E
CZ

Mapa naučné stezky