Volby do Evropského parlamentu

Rozhodnutím prezidenta republiky č. 38/2024 Sb. byly vyhlášeny volby do Evropského parlamentu a stanoveny na dny jejich konání a to pátek 7. června 2024 a sobotu 8. června 2024.

Od tohoto dne je možné podat žádost o vydání voličského průkazu. Volič, který nemůže nebo nehodlá volit ve svém volebním okrsku, může požádat o voličský průkaz. S voličským průkazem může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území ČR. Voličský průkaz vydává obecní úřad příslušný podle místa pobytu voliče (tj. ten, u kterého je volič zapsán v seznamu).

Pozor! V těchto volbách není možné volit na našich zastupitelských úřadech v zahraničí.

Volič může požádat o voličský průkaz ode dne vyhlášení voleb, a to:

- osobně nejpozději 5. června 2024 do 16:00 hodin nebo

- písemně tak, aby byla žádost doručena obecnímu úřadu nejpozději 31. května 2024 do 16:00 hodin. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky voliče (nestačí pouhý email).

Obecní úřad předá voliči voličský průkaz nejdříve 23. 5. 2024, a to buď voliči osobně, nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle poštou doporučeně na dodejku do vlastních rukou na v žádosti zvolenou adresu.

Hlasovací lístky budou voličům dodány do schránek nejpozději 3 dny před prvním dnem voleb.

Na území MČ Praha – Dolní Počernice jsou zřízeny dva volební okrsky se sídlem:

Okrsek č. 30001 – Mateřská škola DUHA, Svatoňovická 587, Praha – Dolní Počernice

Okrsek č. 30002 – Úřad MČ Praha – Dolní Počernice, Stará obec 10, Praha – Dolní Počernice

Pro bližší informace a vzory žádostí navštivte stránky Ministerstva vnitra ČR, MČ Praha – Dolní Počernice, Volby.cz – volební výsledky a informace Českého statistického úřadu.

Daniela Novotná, oddělení přestupků a správních agend

Typ aktuality: 
Volby