Výstraha ČHMÚ - Velmi silné bouřky

Platnost: od čtvrtka 30.06.2022 11:13 do soboty 02.07.2022 01:00

Tato výstraha upravuje předchozí. Přidává varování před silnými a velmi silnými bouřkami na pátek 1. 7. a počátek soboty 2. 7., upravuje územní platnost výstrahy na vysoké teploty a také územní a časovou platnost varování před rizikem vzniku a šíření požárů. Upravena je také hydrologická část.

V pátek 1. 7. bude přes naše území přecházet studená fronta od západu. V souvislosti s jejím přechodem očekáváme v pátek během dne možnost tvorby silných a velmi silných bouřek. Potenciálně silné bouřky jsou očekávané v jihozápadní části Čech (kromě krajního západu) během pátečního dne. Objevit se mohou přívalové srážky kolem 30 mm, kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h. Velmi silné bouřky se mohou objevit na zbytku území už během dne, na východě spíše odpoledne, večer a počátku noci na sobotu. V těchto bouřkách čekáme přívalové srážky kolem 50 mm, kroupy i nad 2 cm a nárazy větru kolem 90 km/h.

Výstraha na vysoké teploty (nad 31 °C) se rozšiřuje na čtvrtek a pátek i na zbytek Olomouckého kraje.

V důsledku srážek ve středu a noci na čtvrtek se zmenšuje územní platnost výstrahy varující před rizikem vzniku a šíření požárů. Tato výstraha dosud platná do odvolání je ukončena v půlnoci na sobotu.

V důsledku dotoku vody z horní části povodí se očekává na dolním toku Blanice překročení 2. SPA s kulminací během noci na pátek, kdy nelze vyloučit krátkodobě překročení 3. SPA
 

Dále viz příloha

Příloha: 
PřílohaVelikost
PDF icon Výstraha ČHMÚ - Velmi silné bouřky42.46 KB