Kvalita vody na Říčanském potoce a v Rokytce

Vážení,
chtěli bychom Vás informovat o stavu kvality vody na Říčanském potoce a Rokytce. V místě požáru haly v Uhříněvsi ze dne 25.7.2021 proběhly odklízecí práce a nyní bude probíhat průzkum pro zjištění rozsahu znečištění a návrh sanace.
Z výsledků odebraných vzorků vody je zřejmé, že hodnoty ukazatelů kvality vody byly ještě minulý týden lehce zvýšené pouze v nádrži Lítožnice na Říčanském potoce, ale stále se zlepšují. Na Rokytce v Dolních Počernicích jsou hodnoty také trochu zvýšené zřejmě ještě částečně vlivem přítoku z Říčanského potoka od Lítožnice a dále vlivem přínosu znečištění výše z povodí (ČOV, výusti kanalizace bez čištění, apod.). Z dalších výsledků rozborů odebraných vzorků na Hádeckém potoce je zřejmé, že tok nebyl zasažen. Kvalitu vody na uvedených tocích budeme i nadále monitorovat.
Podél Říčanského potoka a kolem nádrže Lítožnice budou odstraněny cedule k zákazu koupání, rybolovu a odběru vody. Na vodním toku Říčanského potoka a Rokytky sice evidujeme některé mírně zvýšené hodnoty ukazatelů kvality vody, ale ty již mohou souviset s běžným stavem kvality vody.

Dle našeho názoru pominuly důvody k omezování koupání, rybolovu a k odběrům vody z Říčanského potoka a Rokytky.

Ing. Eliška Plintová
specialistka vodních toků, projekty EU

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA
MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Odbor ochrany prostředí
Oddělení péče o zeleň
Jungmannova 35/29, 11000 Praha 1
www.praha.eu<http://www.praha.eu/>