Kvalita vody na Říčanském potoce a v Rokytce

Vážení,
chtěli bychom Vás opět průběžně informovat o stavu kvality vody na Říčanském potoce a Rokytce. V místě požáru haly v Uhříněvsi ze dne 25.7.2021 probíhají nadále odklízecí práce. Laguna s kontaminovanou vodou je již odčerpána a na ČOV Uhříněves - Dubeč by neměly přitékat kontaminované vody. Dle průběžných výsledků je znát, že samotná ČOV Uhříněves - Dubeč najíždí do normálního provozu.
Z výsledků odebraných vzorků vody je zřejmé, že ještě začátkem minulého týdne byly hodnoty ukazatelů kvality vody zvýšené zejména na Říčanském potoce a některé ještě dále na Rokytce. Obecně se situace stabilizuje na Říčanském potoce po přítok do nádrže Lítožnice, ale v nádrži a pod nádrží Lítožnice je zatím zhoršená kvalita vody, která se propaguje dále do toku Říčanského potoka a Rokytky, a to vlivem zadržení znečištění v nádrži. Dá se očekávat, že z nádrže Lítožnice se znečištění bude ještě několik týdnů vyplavovat a tím pádem budeme i nadále evidovat zhoršené hodnoty kvality vody na Říčanském potoce od nádrže Lítožnice po soutok s Rokytkou a mírně také dále na Rokytce.
Kolem nádrže Lítožnice ponecháváme umístěné cedule k zákazu koupání, rybolovu a odběru vody. Dále pak na vodním toku Rokytky evidujeme některé zvýšené hodnoty ukazatelů kvality vody, takže nadále bychom raději nedoporučovali nejen koupání, ale i odběry vody.

Ing. Eliška Plintová
specialistka vodních toků, projekty EU

HLAVNÍ MĚSTO PRAHA
MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Odbor ochrany prostředí
Oddělení péče o zeleň
Jungmannova 35/29, 11000 Praha 1
www.praha.eu<http://www.praha.eu/>