Plechová historie aneb domovní tabulky pojišťoven

Datum: 
17.04.2024 08:30

Podlipanské muzeum v Českém Brodě

12. 4. – 6. 10. 2024

Výstava představuje nepříliš prezentované a málo vídané téma plechových tabulek pojišťoven na území dnešní České republiky. Návštěvníci si budou moci prohlédnout několik desítek plechových „krásek“ ze soukromé sbírky p. Tomáše Jelínka z období c. k. Rakouska-Uherska, samostatné první Československé republiky i Protektorátu Čechy a Morava. Důležitá část výstavy má přímo vztah k našemu regionu, neboť zde vznikla a působila jedna z nejvýznamnějších českých pojišťoven – Plaňanská vzájemná pojišťovna.

Nejstarší druhy tabulek byly tištěné na rovném plechu, některé druhy patrně ručně malované. Později byly tyto tabulky vylepšeny – písmo a většinou i ostatní grafika byly navíc vytlačeny do plechu. Tabulka byla plastická, a navíc čitelná i v době, kdy barvy začaly blednout. Velmi rozšířené byly tabulky smaltované. Tabulky byly pro pojišťovny spotřebním zbožím, nejspíš je neuchovávaly ani ve svých archivech. Navíc drtivá většina archivních fondů zestátněných pojišťoven byla po roce 1945 zlikvidována. 
V Českém království a později v české části Československa existovaly desítky malých pojišťoven. Některé byly úzce specializované na jeden druh pojištění, a tak se stávalo, že v malém městečku byly (kromě zastoupení velkých pojišťoven) dvě, někdy i tři místní pojišťovny – jedna pojišťovala dobytek, druhá koně a třetí proti požáru. České pojišťovny přečkaly německou okupaci našich zemí, ale hned po válce v roce 1945 byly znárodněny a sloučeny nejdříve do 5 národních podniků a následně do jedné „České státní pojišťovny“.


Více: https://www.podlipanskemuzeum.cz/pro-navstevniky/vystavy/