Štědré Vánoce na Chvalském zámku

Datum: 
27.11.2021 09:00 - 09.01.2022 18:00

Vánoce na Chvalském zámku budou opravdu štědré! Od prvního adventního víkendu až do 9. ledna mohou malí i velcí návštěvníci zámku navštívit hned dvě vánoční expozice s tematikou blízkou nejen dětem.

Jak vypadaly Vánoce našich prababiček a pradědečků, když byli ještě malí? A co mohli tenkrát najít pod vánočním stromečkem? Výstava Štědré Vánoce aneb pod vánočním stromkem našich prababiček a pradědečků představí hračky, které dělaly radost dětem převážně z měšťanských rodin v době první republiky. Exponáty do výstavy zapůjčilo Muzeum hraček z Rychnova nad Kněžnou. Expozici doplní i kolekce reprintů vánočních historických pohlednic, které má ve své sbírce Východočeské muzeum v Pardubicích. Kolorované i černobílé dopisnice přiblíží atmosféru nejočekávanější části roku v časech zkraje 20. století. Součástí výstavy bude i dílnička, kde si děti mohou namalovat vlastní vánoční pohlednici, připsat adresu babičky či kamaráda, na zámecké recepci zakoupit poštovní známku a cestou domů vhodit do schránky. A vánoční radost je na světě!

V ten vánoční čas se nechte unést i poetickými kresbami ilustrátora Jana Kudláčka, které potěší oko a pohladí duši. Výstava s názvem V ten vánoční čas – Jan Kudláček/kresby a ilustrace pro děti nabídne sněhobílé vánoční krajiny i putování pohádkovým světem. Ostatně poetika a lyričnost Kudláčkových kreslených příběhů má
hodně společného s ilustracemi Jiřího Trnky. Přijďte se přesvědčit! Na výstavě děti najdou herní prvky i tvořivou dílničku v duchu Kudláčkových ilustrací. Obě vánoční výstavy budou k vidění od 27. listopadu 2021 do 9. ledna 2022, denně od 9 do 18 hodin. 24. 12. otevřeno od 10 do 16 hodin, zavřeno 25., 26., 31. 12. 2021 a 1. 1. 2022 (otevírací dobu je třeba ověřit dle aktuálně platných opatření). Po celou dobu adventní i vánoční (až do 9. ledna) mohou návštěvníci obdivovat i betlém ze sena a slámy z dílny Jany Sedlákové na zámeckém nádvoří. Vánoce na Chvalském zámku budou opravdu štědré!

Doprovodné akce:
28. listopadu od 12 do 18 hodin: Adventní trhy na Chvalské tvrzi
12. prosince od 10 do 17 hodin: Adventní neděle s andělem Gabrielem (komorní komentované prohlídky s andělem jako průvodcem jen pro jednu rodinu)
24. prosince od 10 do 16 hodin: Štědrý den na Chvalském zámku
9. ledna od 14 do 16 hodin: Zavírání Vánoc na Chvalském zámku

JAN KUDLÁČEK (1928 – 2017) malíř, grafik, ilustrátor
Jan Kudláček své dětství prožil na Jižní Moravě v Dolních Dubňanech a v Moravském Krumlově. Po okupaci hitlerovskými vojsky se s rodiči přestěhoval do Prahy. V letech 1945 – 1949 vystudoval Střední průmyslovou školu grafickou a po ročním studiu dějin umění a estetiky na Karlově univerzitě pokračoval studiem na Akademii výtvarných umění v Praze, kde v roce 1957 absolvoval u profesora Vratislava Nechleby. Během svého života se věnoval malbě, grafice a užité grafice. Těžiště jeho práce však nakonec spočinulo v ilustraci, a to především v ilustraci dětských knih. Kudláček navazuje svým pojetím ilustrační tvorby na Jiřího Trnku. Stejně jako Trnka neklade důraz na předání zkušenosti o světě, ale soustředí se na atmosféru příběhu a to, jak bude prožíván a vnímán. První kniha s jeho ilustracemi vychází v roce 1963. Svými obrázky tehdy doprovodil moderní pohádky Boháč a noc spisovatelky Evy Jílkové. Již zde byl patrný jeho poetický přístup ke světu pohádek i dětské fantazie. Snové a lyrické tendence pak naplno projevil v knize vietnamských příběhů a legend Eduarda Claudiuse Když se ryby pásly na nebi. Za tyto ilustrace byl vyznamenán nakladatelskou cenou Albatrosu a kniha byla vybrána mezi nejkrásnější knihy roku 1967 v soutěži Památníku národního písemnictví. V následujícím roce byla v německém Offenbachu uspořádána autorova první samostatná výstava. Ve stejném roce se zúčastnil společné výstavy Československá grafika v Den Haagu, Montrealu a o rok později i v Torontu. Během krátké doby se Kudláček etabloval na poli dětské ilustrace a stal se vyhledávaným ilustrátorem. Sami spisovatelé si jej často vybírali jako autora obrázků ke svým příběhům. Někteří dokonce volili opačnou cestu a pro své texty se inspirovali jeho ilustracemi. Malíř se rád setkával s autory textů knih, které doplnil svými obrázky. Jak před jejich započetím spolupráce, tak i během práce samotné. Nejraději spolupracoval se spisovateli Milenou Lukešovou a Bohumilem Říhou. Jejich texty byly v harmonické shodě s Kudláčkovým výtvarným cítěním. Základním předpokladem úspěchů Kudláčkových ilustrací byla jeho schopnost vcítit se do mentality dětí. Sám ilustrátor vyzdvihoval, že právě besedy s dětmi mu poskytovaly nové nápady a výtvarné podněty. Jeden sedmiletý chlapec, účastník besedy s výtvarníkem, ohodnotil Kudláčkovy kresby těmito slovy: „Vaše obrázky jsou, jako když prší nebo sněží, ale jen potichu.“ Jan Kudláček svými obrázky doprovodil téměř pět desítek knih pro děti a 24 knižních titulů pro dospělé. Ve svém portfoliu má i 9 autorských knih. Řada titulů byla vydána také v zahraničí. Zvláště ceněné byly jeho ilustrace v Japonsku. Vystavoval samostatně či v rámci kolektivních výstav v Čechách i v zahraničí. Výtvarně se podílel na animovaném filmu Železné boty.